Liefde in Meervoud

Hoe het te verkl()ten...

De lijst met antwoorden op vragen is geen handleiding voor een succesvolle polyamoreuze relatie, hoewel we, uit verhalen, sterke aanwijzingen hebben dat de genoemde gereedschappen in zowel poly- als mono- relaties bruikbaar zijn. We hebben echter de volgende handleiding met zorgvuldig geteste methoden om fouten in polyamoreuze relaties te maken. Als deze juist en met vernuft gebruikt worden, kunnen deze methoden ook monogame relaties beschadigen of vernietigen: Het zijn echte universele gereedschappen. We geven deze lijst ter overweging; elke vorm van aansprakelijkheid wordt uitgesloten.

1) Liegen

Dit is de basis en effectief. Om het slechte resultaat te maximaliseren: Lieg over iets belangrijks tegen de andere persoon of personen, en regel het zo, dat je op een dusdanige manier tegen de lamp loopt, dat het schokeffect maximaal is. Er zijn extra stress-punten te verdienen wanneer de leugen een tijdje volgehouden wordt voor de ontdekking, dit verhoogt de desoriëntatie en het gevoel verraden te zijn bij de bedrogene(n) . Liegen over seks levert dubbele punten op, liegen over getrouwd zijn driedubbele verkl()()tpunten. Creatieve weglaat-leugens ('niet-vertellen') met chique rationaliseringen en minzaamheid krijgen gouden sterren.

2) Vermijd zelfkennis

Dit is eleganter dan strategie 1. Het combineert een krachtige dosis ontkenning met uitvluchten ter afleiding van jezelf. Deze tactiek is het meest effectief in combinatie met tactiek 3 en 4. Bij onze onderzoekers zijn verslaving en zelfdestructief gedrag ook zeer effectief gebleken ter voorkoming van zelfkennis. Indien gecombineerd met een vertederende houding van hulpeloosheid, is deze strategie zeer effectief in het aantrekken van 'helpers' of 'ridders op het witte paard', op wie men vervolgens strategie 3 en 4 (in deze volgorde) kan toepassen.

3) Leg de schuld bij de ander(en)

Als er iets fout is gegaan, moet het hun schuld zijn, toch? Dit elimineert de noodzaak tot lastige dingen zoals communicatie en onderhandelingen, die je in verlegenheid kunnen brengen, vooral als je strategie 2 gebruikt.

4) Wijs verantwoordelijkheid af

Dit is een beetje complexer dan strategie 3, en omvat vaak wat aangeduid wordt als 'wederzijdse afhankelijkheid'. De klassieke manier om deze strategie te spelen is zorgen voor de partner(s) terwijl je jouw eigen behoeften en vragen onderdrukt. Hierdoor wordt het mogelijk een flinke voorraad rancune en wrevel op te bouwen, en kun je de woede rechtvaardigen door te zeggen dat je al zoveel voor de partner hebt gedaan, en er niet eens dankbaarheid (of wat dan ook) voor terugkrijgt. In haar meest geraffineerde vorm maakt deze strategie de andere partner(s) verantwoordelijk voor de richting, tempo en inhoud van de relatie, waarvoor je het de ander(en) vervolgens kan verwijten als niet aan je eigen verwachtingen en behoeften voldaan wordt. Strategie 2 gebruiken om kennis van je eigen verwachtingen en behoeften te vermijden geeft recht op dubbele punten.

5) Onder druk zetten

Dit is een kunst, al is het dan wat ruw. Indien aangevuld met strategie 6 kan het onder druk zetten leiden tot spectaculaire negatieve resultaten, zelfs al in korte tijd. Onthoud bij het onder druk zetten: alleen jouw voldoening telt! Het is een wereld waarin de sterkste wint, en jij bent een stoomwals. Emotioneel en mentaal tiranniseren kan net zoveel voldoening geven als ouderwetse psychische dwang.

6) Speel in op onveiligheid

Dit is een oude favoriet. Het gebruik van seksuele onveiligheid als wapen, en dit gecombineerd met strategie 5, is een vier sterren winnaar. Pogen om je partner(s) door hun gevoel van onveiligheid te sturen is een feilloze tactiek om je relatie te verkl()ten. Het is ook veel delicater dan ze simpelweg in elkaar slaan, hoewel de resulterende emotionele schade opmerkelijke overeenkomsten kan vertonen.

7) Vermijd intimiteit

Dit kan wat paradoxaal lijken, we hebben het tenslotte over hoe met zoveel mogelijk hete biseksuele dames in een groot... euhhh, ahum, we discuteren over het bewerkstelligen van bevredigende hechte relaties met een aantal mensen, nietwaar? De truc van het vermijden van intimiteit kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, maar het makkelijkst is om intimiteit te verwarren met 'het langs elkaar wrijven van glibberige onderdelen'. Vervang in conversaties regelmatig de woorden 'seks' en 'liefde' met elkaar. Herhaal de mantra: 'Als je van me houdt, zou je weten wat ik wil'. Oefen strategie 8 met vlijt, aangevuld met strategie 2. Zoek uit welke handelingen of woorden (volg de behoefte van het moment) het meest dubbelzinnig zijn en waarschijnlijk verkeerd uitgelegd worden, en kies datgene wat je later het meest geloofwaardig weer kunt ontkennen. Sommige buitengewoon getalenteerde individuen kunnen de impressie geven intiem te zijn, terwijl ze succesvol steenkoud blijven. Bestudeer verkooptechniek voor aanwijzingen. Mensen met goede (openings)zinnen vallen onder deze categorie, in het bijzonder indien deze zinnen uitleg geven hoezeer ze de andere persoon echt 'waarderen'.

8) Praat niet

Het is bekend dat praten kan leiden tot communicatie als dat onzorgvuldig uitgevoerd wordt. Communicatie kan de verkl()()tvoortgang ernstig belemmeren, en in sommige gevallen zelfs stoppen of omkeren. Als je al 'moet' praten, gebruik dan zoveel mogelijk clichés of citaten uit populaire liedjes, of val terug op strategie 1.

Als alles mislukt, sluit dan een safe-seks overeenkomst met je partner, en schend deze, loop vervolgens een seksueel overdraagbare aandoening op (SOA's zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar) waar je je partner niets over vertelt. Dubbele punten als je elke discussie of onderhandeling over seksuele zaken geheel vermijdt, zodat de 'overeenkomst' geheel gebaseerd is op 'hoopvol denken' en compleet te ontkennen is. Voor de erebeker, voeg strategie 6 toe en zeg je partner(s) dat het nooit zou zijn gebeurt als ze jou bevredigd zouden hebben zoals het hoort.

9) Ultieme megaverkl()()ttechniek

Blijf technisch trouw aan je partner, terwijl je elke gelegenheid aangrijpt om de geest van elke afspraak geweld aan te doen, en hou deze wetenschap topgeheim om je te verzekeren van maximale angst, schaamte, rancune en wrevel. Sommige mensen winnen de hoofdprijs met bijbehorende 'vijgeblad-en-brandnetelkrans' voor het zelf toegebracht lijden en verkwist potentieel door deze strategie vol te houden tot de dood hen scheidt, en voor hun partner verbergend dat al die jaren het geluk in feite slechts geveinsd was.

(Eerder verschenen als De PolyAmory FAQ - Eerste supplement, in het Nederlands vertaald verschenen op de Internetsite www.polyamory.nl).

Meer informatie over Swingen (boeken, DVD's, websites).


© Copyright Eromatch.